| Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби |
|---|---|
| Населений пункт: | с. Харківці, Миргородський (Лохвицький) район, Полтавська область |
| Респонденти: | Катерина Карпівна Одношевна (1926) (м. Лохвиця, Миргородський район), Марія Омелянівна Дрога (1925), Ганна Андріївна Перерва (1938), Явдоха Гаврилівна Діброва (1924) |
| Збирачі: | Марина Мусієнко |
| Дата запису: | 05.05.1999 |
| Транскриптори: | Наталія Олійник |
| Колекція: | Донецька колекція Степана Мишанича |
У п’ятницю збираються люди, місять діжу і готовлять кісто на коровай. Гукають людей, парних, не розлучених, шоб було все до пари. Потом місять, викачують, роблять коровай на столі, великий такий. Убирають шишками, калиною, барвінком, ну то вже як спечуть. А це вже посадять із шишками в пічі, випечеться він гарний такий. Чорнявий, чорнявий в піч заглядає, шоб гарний коровай був. І кучерявий, і такий хороший шоб був, високий. Потом ото ж його витягнуть його, убирають і нитками красними, і калиною, й барвінком, й колосками. І приготують його ж ото, вже в суботу його ставляють на стіл. Убирають його рушниками обкладають там і всьо подобноє.