Паска

Рубрики: Великдень (Паска)

Випічка
Населений пункт: с. Великі Хутори, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Максименко Марія Яківна (1916)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.08.1994
Транскриптори: Наталія Олійник

Опару запарю молоком, закип’ятю, а тоді ж циберку маліровану, а тоді ж як воно постоє, вихолоне, тоді дрожжі кидаю туди, а ввечері учіняю сиром, учіняю там літра чи скільки, учіняю, це сир добавляю у опару. На ніч, яєць наб’ю чи десяток чи два, сахарю п’ять стаканів усиплю, а тоді оце розболотю гарно, а тоді вранці я тоді всиплю і сахарь там, а тоді як є чи ганус

Що таке ганус?

Мнуть його, а тоді кидають пахуще. А тоді ще кидають ваніль. Підійде гарно, а в пічі горить, тоді ж гнойом топили. Повикачую (паску – Н.О.) і в кружках, і в каструлях, і в мисках, а тоді печем. А тоді сахарю кину і білок самий, розбиваю, а тоді ж купували пшоно крашене, і ото сипали. І ото паска.

А зверху паску чим прикрашали, шишечки робили?

Робили. Оце шишку таку як на свальбі, отак я робила шишки. Розкачую отак (стьожичкою – Н.О.), а тоді ріжу оті пальчики ножичком. Є і так, ото розкачають, а тоді напререхрестя, як хрест. А тоді сахарь, розбиваю білки і колотю.