Після Хрещення кутю виганяли

Рубрики: Водохреща (Хрещення, Йордань, Водосвяття)

Страви

Виганяти кутю (Мороза)

Освячення
Населений пункт: с. Великі Хутори, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Осика Мотря Іванівна (1907)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 04.08.1994
Транскриптори: Наталія Олійник

Після Хрещення кутю виганяли. Нічого не варила на Хрещенія, одні млинці пекла тоненькі. Устануть, розколотять млинці, попикли, батько пішов раньче на Хрещенія, раньче пішов убрався, а мамка млинці попече, помазала масличком, в макітерку склала і поставила в піч, шоб теплі були. І мамка вбирається і йде на Водосвятія, на Хрещенія. Там харашо співають, охрести…

Що таке охрести?

Хрест обязатєльно є, а тоді такі короги (корогви, хоругви – Н. О.) на палці були. З охрестами як який празник, ходять кругом коло церкви. На паску співають тоді Христос Воскрес…

А на Хрещєнія, ну я його мало замітила. На Хрещєнія приходила щє дівчиною, отут був колодізь недалеко. А ми отам жили на тім краї, так я прибігала із циберочкою на Хрещєніє. Батюшка набрав води біз шапки, і мужики біз шапки, обв’язані башликами отак. Башлики були такі, надівали їх, а тоді башликом обв’яже вуха. А тоді батюшка набере води у колодізі і вмочає хрест і співає: Во Іорданє хрещається тебє Господі… І ото він умочає хрест у ту водичку і співа.

А півчі співали?

Співали півчі. А тоді витягає хрест з водички, виливає в колодізь ту воду і набирає людім воду.

Що робили з цією водою?

Додому несли. Батько беруть, дають міні пиріг і водички свяченої наливають. Раньче кропильце було з васильок. І святять у хаті чотири вугли і все святили у хаті. У сарай ідуть, а я пиріг кусаю.

Що він казав?

Не знаю, батько нічого не казав, а я пиріг кусала.

Хрест пише?

Да, і зразу хрест пише. Хрести писали і на дверях, і на вікнах і скрізь. Там же в сараї писали хрести. А тоді ж ото батько водички нам дає, а ми нап’ємося цієї водички, шо з кропильцем. Дає водички нам напитися всім. А тоді ж ми оту водичку вип’єм яка осталася, а тоді за стіл сідаємо, їмо озвар, кутю і млинці.

А що перше їли?

Кутю вперед. Кутю та озвар, тоді млинці.