22 грудня – Ганнине зачаття

Рубрики: Традиційна кухня

Ганни (Ганнине зачаття)

Кутя
Населений пункт: с. Клюшниківка, Миргородський район, Полтавська область
Респонденти: Петренко Ганна Андріївна (1915)
Збирачі: Галина Лук'янець, Дмитро Лебединський
Дата запису: 02.05.1991
Транскриптори: Катерина Курдіновська

Текст збирача:

22 грудня – Ганнине зачаття. З цього свята починають готуватися до Різдва. Наприклад, клюшниківці вірять, що зерно для різдвяної куті треба натовкти до Ганни. Якщо це зробити пізніше, то будуть потім цілий рік «у дворі вовки товктись». Не можна у цей день теліпати прядиво (можна тільки шити), «бо вовки крастимуть худобу». На Ганни селяни їздили на ярмарок у Сенчу купувати до Різдва «просіл» - спеціальну солону рибу, яку вимочували і смажили з цибулею на Багатий Святвечір. Риба привізна, вичинена зі спини, її вимочували. Дуже небезпечно на це свято ходити в поле чи ліс, бо в цю пору «вовки тічкують та збираються у купи – можуть напасти». Небезпека триває аж до Водохреща.