А тоді десятого – Смоленська

Рубрики: Маковія

Випічка
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А тоді десятого – Смоленська, чотирнадцятого (серпня - В.Г.) – Маковія.

Що на Маковія?

На Маковія пекли оце маковики, пироги з маком.

А маковики як пекли?

Ну маковики так само дрожжове тісто, як на пиріжки, тільки так розкатуєш, і так змащуєш маком. А тоді ж отак закручуєш і так отоді примазуєш яйцем, і так воно. А тоді ж ото ріжеш на кусочки його. Маковики. Та ото пекли дітям ті, тіпа як жайворонки, потрушували.

Маком притрушували?

Ага. Первий Спас оце освящали, ото ж мак святили в церкві, тоді то ж обходили… треба так би, обхо́дить хату і на порозі посипать, шоб не приставали ці всякі чари ото, всі невзгоди, то таке все.

Це ще на Маковія?

Да, на Маковія маком.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100