У суботу. А бувало так, шо й в п’ятницю печуть

Рубрики: Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: с. Зеленківка, Недригайлівський район, Сумська область
Респонденти: Сороколіт Віра Яківна (1935)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, О.Д. Шевчук
Дата запису: 08.02.2019
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Коровай в який день треба було пекти?

У суботу. А бувало так, шо й в п’ятницю печуть, бо як бува може не вдасться абошо, так і в п’ятницю.

Як виглядав коровай?

Він же такий здоровий печеться, на здорову сковороду. А тоді кренде́лі робили там, утятка вирізали із кіста, випікали. Тоді украшали ставляли. Калину ставляли. Калиною тих утяток помажуть, покрасять. Вона посиніє, а то ж помазькають.

І короваї були в молодого і в молодої?

Да, міняються. Ті – тим. Оце як приїдуть за молодою, привезуть коровай. А тоді ті оддають же ж. Ну вобщім поміняються короваєм. Я ходила у коровгайниці, попоходила скрізь.