Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби |
---|---|
Населений пункт: | с. Зеленківка, Недригайлівський район, Сумська область |
Респонденти: | Сороколіт Віра Яківна (1935) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко, О.Д. Шевчук |
Дата запису: | 08.02.2019 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Коровай в який день треба було пекти?
У суботу. А бувало так, шо й в п’ятницю печуть, бо як бува може не вдасться абошо, так і в п’ятницю.
Як виглядав коровай?
Він же такий здоровий печеться, на здорову сковороду. А тоді кренде́лі робили там, утятка вирізали із кіста, випікали. Тоді украшали ставляли. Калину ставляли. Калиною тих утяток помажуть, покрасять. Вона посиніє, а то ж помазькають.
І короваї були в молодого і в молодої?
Да, міняються. Ті – тим. Оце як приїдуть за молодою, привезуть коровай. А тоді ті оддають же ж. Ну вобщім поміняються короваєм. Я ходила у коровгайниці, попоходила скрізь.