Сушили груші багато

Рубрики: Страви

Напої
Населений пункт: с. Річки, Білопільський район, Сумська область
Респонденти: Денисенко Олександра Олексіївна (1947)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 08.07.2018
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Сушили груші багато, яблук сушки робили. І зараз сушимо. Озвар же це ж прекрасне, прекрасний кампот же ж, чьо ж таки. Чи з банки закрите, он натуральне, зварив і всьо.

А сушили як?

А сушили і в пічі сушили, і на сонці сушили. В нас груша на городі була, зараз уже стара вона так. Вона то ще роде, Тільки вони вже не такі груші. Ото побиті, ну такі вже, невдалі робляться. Рясно їх тоже, тільки вони вже… і вкус не той, дуже стара груша. А то ж були такі груші. І вони здорові так, шо на сонці їх не висушиш. В пічі. У пічі топили, і ото разів три аж закидали їх, поки вона зсохне. Закинеш перший раз, не дуже натоплюєш же ж, бо воно… нада не дуже натоплювать. Так, натопив трошки, кинув, вони понапухають так, поморхнуть трошки. Тоді на другий день наново, розтопив, знову укинув. Ще їх посушив. І тричі. Тоді вже сухі хароші груші. А зімою пожалуста – вкинув у кампот груші такі хароші. І кришеники яблучні. Дуже ж добрий кампот. Раніше ж пироги пекли з грушами. Дужче тоді якось єстєствєнне все. Огірки солили в діжках. Капусту – у бочках. Гриби тоже. Хто їх отак консервірував під жестяну кришку? Їх не знали, тих жестяних кришок. Вобще їх… І банок не существувало таких. А зараз же все в банку, все з уксусом. А тоді ж – єстєствєнним, воно закисло, так, як йому полагається, проквасилось і всьо. І їли, і здоровіші були. … А то ж було пелюстка капуста, огірки. Все з бочки й добре. Яблука мочені.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100