Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби Дівич-вечір (Гільце) |
---|---|
Населений пункт: | с. Лиман, Зміївський район, Харківська область |
Респонденти: | Кирпас Віра Петрівна (1936), Коробка Ганна Олексіївна (1922), Лимаренко Євдокія Пантеліївна (1935), Мірна Меланія Андріївна (1919), Мірна Тетяна Федорівна (1935), Мосьпан Меланія Кузьмівна (1928), Христосова Євдокія Пилипівна (1940) |
Збирачі: | Галина Лук'янець, Мирослава Семенова |
Дата запису: | 01.01.1997 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
А куди його встромляли? Гільце з сосни
Та робили ж таке перехрестя. Ну як йолку ставили таке. А вряжали такого висотою, величеньке. Як метр.
А вгорі шо? Прив’язували вгорі жито? Хрестик з жита або квітку з жита?
Стружки ото ті (так називали сучасний “жатий” папір - В.Г.). Бомагу таку розкидали. Ну як ялинку наряджали.
А щоб калина там була на цій ялинці?
Та ну як є калина, чіпляють. На коровай. На короваї
клали
.
А короваї круглі, чи квадратні?
Та тепер квадратні, хто які спече, а колись тільки круглі.
А крім короваю шо пекли ще?
Шишки, пироги.
А ще?
Ну хліб, дві хлібини. І здорову шишку на кухлик. Це тому, старості, чи тому, дружкові.
А лежень пекли, чи якийсь калач?
Пекли, калач. Аякже, нахиляють на калач.