Та робили ж таке перехрестя

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)
Населений пункт: с. Лиман, Зміївський район, Харківська область
Респонденти: Кирпас Віра Петрівна (1936), Коробка Ганна Олексіївна (1922), Лимаренко Євдокія Пантеліївна (1935), Мірна Меланія Андріївна (1919), Мірна Тетяна Федорівна (1935), Мосьпан Меланія Кузьмівна (1928), Христосова Євдокія Пилипівна (1940)
Збирачі: Галина Лук'янець, Мирослава Семенова
Дата запису: 01.01.1997
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А куди його встромляли? Гільце з сосни

Та робили ж таке перехрестя. Ну як йолку ставили таке. А вряжали такого висотою, величеньке. Як метр.

А вгорі шо? Прив’язували вгорі жито? Хрестик з жита або квітку з жита?

Стружки ото ті (так називали сучасний “жатий” папір - В.Г.). Бомагу таку розкидали. Ну як ялинку наряджали.

А щоб калина там була на цій ялинці?

Та ну як є калина, чіпляють. На коровай. На короваї

клали

.

А короваї круглі, чи квадратні?

Та тепер квадратні, хто які спече, а колись тільки круглі.

А крім короваю шо пекли ще?

Шишки, пироги.

А ще?

Ну хліб, дві хлібини. І здорову шишку на кухлик. Це тому, старості, чи тому, дружкові.

А лежень пекли, чи якийсь калач?

Пекли, калач. Аякже, нахиляють на калач.