Народні пісні про війну. Козацькі

Народні пісні про війну. Козацькі
С. Васильківський "На варті"

Найдавніший зафіксований пласт військових пісень на Харківщині – козацькі, які принесли із собою козаки-переселенці на Слобожанщину 16-17 сторіччя. Небезпека життя на цих територіях, що зберігалася довгий час, та постійні походи підживлювали цей жанр, розвивалися і створювалися нові сюжетні варіації та наспіви.

До кінця 20 ст. місцевий фольклор зберіг більшість козацьких пісень, світові війни цього століття активно «підтримували» традицію, хоча само козацтво було ліквідоване вже в давні часи.

Якщо розглядати жанр козацької пісні широко, то до нього сміливо можна віднести усі тексти, що описують життєві події воїнів, у тому числі побутові, сімейні стосунки, кохання. Але все ж найтиповішим «козацьким» жанром маємо вважати пісні про походи, бої, поранення та смерть козака. Особливого колориту надають текстам перелік обовʼязкової козацької атрибутики (коня, зброї), урочистого одягу (голубого жупану, бобрової чи смушкової шапки), шовкової китайки (дорогої тканини, яку завозили з Азії), що покривала тіло козака під час похорону. Наспіви слобожанських козацьких пісень дуже умовно можна поділити на стройові (бадьорого, енергійного характеру) і козацьку лірику. При цьому на Харківщині зовсім відсутні жартівливі козацькі тексти, хоча серед солдатських такі зустрічаються нерідко.

В колекції нашого «Цифрового архіву Слобожанщини і Полтавщини» ви можете знайти різноманітні козацькі пісні за відповідними фільтрами і сюжетними мотивами.

Ось декілька яскравих зразків з території сучасної Харківщини. Перша - неперевершений родинний дует з межевої харківсько-полтавської традиції, який пречудово демонструє чоловічу манеру співу.

0:000:00
100
Сьогодні я тут же 02:16 с. Багата Чернещина, Сахновщинський район

Ще один зразок дивом доніс до наших часів згадку про турецькі напади.

0:000:00
100
Чогось мені та дрімається 03:23 с. Скрипаї, Зміївський район

Наступні варіанти - відомі зразки козацької лірики, поширені і в сусідніх зі Слобожанщиною регіонах.

0:000:00
100
Поїхав козак та й через байрак 01:54 с. Олександрівка, Валківський район

0:000:00
100
Ой з-за гір, з-за гір вилітав сокіл 01:11 с. Новий Мерчик, Валківський район

І пара бадьорих наспівів (не дивлячись на те, що в них співається про смерть козака).

0:000:00
100
Ой на горі огонь горить 01:19 с. Новий Бурлук, Чугуївський район

0:000:00
100
Ой у полі жито копитами збито 02:00 с. Вишневе, Валківський район