Строкові пісні

Осінь у фольклористів інколи асоціюється із жанровою "паузою". Жодне з осінніх свят не має пов'язаних з ним календарних пісень, принаймні в нас на Слобожанщині. Та й обрядових теж, бо сезон весіль хоч і починається восени, так триває і зимою, і навіть в інші місяці, як була потреба.. Однак варто згадати про цікавий жанр, який все ж можна більш-менш пов'язати з осінню. Строкові пісні. Жіночий епос. Бо в небагатих сім'ях за великої кількості дітей була практика відсилати старших дівчаток і дівок у найми. І якраз осінь була отакою межею між двома "строками". В строковій пісні з с. Матяшівка співається:

Згадай мене, ненько моя, на святу Покрову,
Як ітимуть чужі дітки із строку додому

Мова йде про літній "строк". На літні роботи відправляли до сусідів, або у сусідні села та маєтки, де були промислові масштаби агровиробництва (ті ж буряки, зерно). А зимовий сезон - це робота у місті служницями, помічницями у різних справах. Зароблену копійку, як не сильно вбога родина, відкладали на весілля. "Строк" міг тривати і декілька років. В цих піснях особливо виокремлені стосунки матері і дочки, і наспіви , і тексти дуже емоційні...

0:000:00
100
Одна в мене ложечка 01:26 с. Матяшівка, кут Ліски, Великобагачанський район

0:000:00
100
Ой матінко-зірко, як у строку гірко 03:19 м. Ізюм, Ізюмський район

Здавалося б ризиків для життя менше, ніж коли парубки йшли у військо. Однак в строкових текстах теж висвітлюється суворість дівочого життя, відірваного від родини. Найстрашніше - захворіти і вмерти одиначкою, без любові і підтримки. Дівчатка, звісно, були налякані. Окрім хвороб на них інколи чекало суворе, жорстоке поводження господарів, а, бува, ще й гірші речі...

0:000:00
100
Ой журавко, журавко 05:01 с. Клюшниківка, Миргородський район

Як пережив цей жанр радянські часи? Народні співачки кажуть, що підробіток у містах практикували до сталінського терору (тобто до початку 30-х), конкретно в нас на Харківщині відправляли молодь в міста під час індустріалізації, і це теж підживлювало жанр. А ще черговий історичний період, коли ці пісні знову стали актуальними - відправка молоді у Німеччину під час Другої світової. Тексти, наспіви строкових справляють велике враження своєю емоційністю і красою. У інтонаціях можна знайти подібність до голосінь, бо мотив смерті - один з провідних.

0:000:00
100
Ой на річці, на Ордані 00:55 с. Кутьківка, Дворічанський район

Серед строкових пісень чимало з підголоском-тончиком, а в деяких зонах харківської традиції співу "тончиком" обрядової лірики (села Зміївського, Балаклійського, Первомайського районів), строкові пісні співають повністю в такій манері.

0:000:00
100
Ой не ходи, та розкудрявче 00:38 с. Скрипаї, Зміївський район

0:000:00
100
Ой крикну я, гукну 04:08 с. Гасенки, Миргородський район